FONS: mei-juni 2021
Link naar het volledige artikel: https://frisonderwijsnederlands.files.wordpress.com/2021/05/fons_6_4_geeraerts.pdf
Ik vind het zeer belangrijk dat er een goede leescultuur op school wordt uitgebouwd. Leerlingen confronteren met literatuur vanaf de beginjaren is volgens mij dan ook zeer goed, omdat er op deze manier een gewoonte wordt gecreëerd. Er wordt aangeleerd om naar literatuur te grijpen waardoor de leerlingen dit later in hun vrije tijd ook meer gaan doen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een degelijk niveau van begrijpend lezen vereist is voor het volgen van alle vakken. Zo kunnen leerlingen die goed zijn in begrijpend lezen ook beter vakken als aardrijkskunde en geschiedenis verwerken.
Het uitbouwen van een leescultuur is niet alleen noodzakelijk om het niveau van begrijpend lezen op te krikken, want er zijn in vele scholen al verschillende zeer goede lezers. Het idee moet namelijk ook zorgen voor een stijging van leesmotivatie en ‘goesting’ om te lezen. Door onze huidige beeldcultuur en sociale media worden we overspoelt door beeldmateriaal, waardoor dit ten koste gaat van het lezen. Daarom is het absoluut van belang dat het duidelijk wordt voor de scholieren dat lezen niet altijd saai hoeft te zijn en dat je er duidelijk creatief mee aan de slag kan. In het artikel worden zeer veel verschillende ideeën om de leesmotivatie op te krikken aangereikt en dat vind ik zeer goed!
Op het einde van het artikel worden concrete tips opgesomd waarmee je als leerkracht aan de slag kan om het niveau van begrijpend lezen en de leesmotivatie bij de leerlingen te verhogen. Belangrijk hierbij is dat deze tips niet alleen gelden voor een leerkracht Nederlands, maar voor de leerkrachten van elk vak. Begrijpend lezen moet naar mijn mening dus niet als een apart onderdeel gezien worden of als een deel van het vak Nederlands alleen, maar het moet overkoepeld aangepakt worden.
コメント