top of page
  • frederictroonbeeck

Boek 1 uit leeslijst: '67 seconden' - Jason Reynolds

Bijgewerkt op: 2 jun. 2021

Het verhaal

Will (William) Holleman is een jongen van vijftien jaar. Hij wordt geconfronteerd met het ergste wat je kan overkomen: zijn broer, Shawn, is vermoord. In de wereld van Will gelden drie regels:

· Niet huilen;

· Niet snitchen;

· Altijd wraak nemen.


Hij is vastberaden deze drie regels te volgen. De eerste twee regels zijn hem aardig gelukt. Hij heeft geen traan gelaten en zal nooit snitchen. Nu wordt het tijd om zich te focussen op de laatste regel: altijd wraak nemen.


Will is ervan overtuigd dat hij wraak zal nemen op de moordenaar van zijn broer en denkt dat dit Riggs is, een jongen uit de buurt die bij de ‘gangstagroep’ The Dark Suns hoort. Hij neemt een pistool en gaat vliegensvlug richting de lift. Hij stapt in en daalt af tot de laagste verdieping om zijn plan uit te voeren. Onderweg stapt er bij elke verdieping iemand in die dood blijkt te zijn:

1. Buck, die eigenlijk James heet;

2. Dani, een oude vriendin met wie Will al eens gezoend heeft;

3. Oom Mark, de broer van Wills vader;

4. Mickey, Wills vader;

5. Frick, die eigenlijk Frank heet;

6. Shawn, de vermoorde broer van Will.


Als deze personages één voor één de lift binnengaan voeren ze een gesprek met Will, waarbij al snel duidelijk wordt dat iedereen een stukje van een groot verhaal probeert te vertellen. Zal Will uiteindelijk wraak nemen op Riggs? Daarvoor zal je het boek moeten lezen!


Reflectie

Jason Reynolds heeft met dit boek zowaar een echt kunstwerk afgeleverd. Door zijn poëtische stijl en ruime bladspiegel leest het boek als een sneltrein. Bij het begin van dit boek word je als lezer meteen in het verhaal gestort en ben je van zeer weinig op de hoogte. Dit maakt je als lezer nieuwsgierig waardoor je zo snel mogelijk wil verder lezen.


Ik heb voor dit boek gekozen omdat ik tijdens een gesprek met mijn medestudenten te weten ben gekomen dat het zo vlot leest en dat het een aangrijpend verhaal is. Het boek telt om en bij de 300 pagina’s maar op een tweetal uur heb je het uitgelezen. Ik denk dan ook dat dit boek ideaal is voor leerlingen die niet zo van lezen houden. Door de ruime bladspiegel vlieg je letterlijk door de pagina’s en de schrijfstijl zorgt ervoor dat je aandacht steeds bij het verhaal blijft.

Ik ben erg gecharmeerd door dit boek omdat ik van nature al graag detectiveverhalen lees. Dit verhaal begint zo mysterieus dat ik meteen wou weten hoe het eindigde. De personages die hun intrede doen in de lift bouwen stuk voor stuk mee aan het prachtige geheel dat het boek vormt. Een knap staaltje literatuur dat ik zeker aan iedereen kan aanraden!


18 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page