Het Nieuwsblad - 11/02/2021
Het Vlaams Parlement heeft definitief vastgelegd welke leerstof scholieren vanaf het derde middelbaar voortaan moeten kennen. Zo moeten ze bijvoorbeeld weten hoe ze een schadeclaim moeten indienen bij een verzekeringsmaatschappij. Maar het laatste woord is nog niet gezegd. Een procedure van het katholiek onderwijs zet de hele operatie op de helling.
Link naar het volledige artikel: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210211_94934186
Reflectie
Het feit dat de eindtermen veranderd zijn is volgens mij een goed idee. Het is nodig om deze eindtermen na een zekere termijn te herbekijken, omdat onze huidige maatschappij ook voortdurend verandert. Denk maar aan digitalisering en automatisering. De vorige leerplannen dateren reeds van de jaren 2003 tot 2006, wat al een hele tijd geleden is.
Verder hebben grote internationale studies zoals PISA en PIRLS uitgewezen dat het niveau van leesvaardigheid en wiskundige en wetenschappelijke geletterdheid sterk achteruit gaan. Daarom is het noodzakelijk dat dit aangepakt wordt en bijgevolg de eindtermen herzien worden. Meer dan vroeger zullen de nieuwe eindtermen de nadruk leggen op kennis. Per eindterm zal vastgelegd worden welke feiten de leerlingen moeten kennen, welke verbanden ze tussen die feiten moeten zien en hoe ze hun kennis moeten toepassen.
Daarnaast is dit minder goed nieuws voor de praktijkgerichte studierichtingen in tso- en bso-stromen. Doordat de nieuwe leerplannen vooral gericht zijn op het uitbreiden van de algemene vorming, zou er te weinig tijd zijn voor specifieke en praktische lessen. Ik ben ervan overtuigd dat leerlingen in een praktische richting voldoende praktijk moeten krijgen, omdat ze later aan de slag zullen gaan in hun stiel. Daarom moet erop gelet worden dat tso- en bso-richtingen voldoende ruimte blijven krijgen om praktijklessen in te bouwen.
Comments