Tijdens mijn lange stageperiode bij kOsh 1 in Herentals heb ik een klas begeleid tijdens een toneelvoorstelling. Deze toneelvoorstelling neem ik tevens mee op in mijn cultuurportfolio.
Het leven van Billy Fibber
Dit is het verhaal van Billy Fibber, een doodgewone jongen met een zeer levendige en spectaculaire fantasie. Billy voelt zich meestal bedreigd of verveeld. Hij probeert zich stil te houden om niet op te vallen, maar dat is waarschijnlijk net waarom hij zich zo vaak verveelt. Hij gebruikt zijn rijke fantasie om aan de realiteit te ontsnappen. In zijn fantasiewereld kan hij dan ook zichzelf zijn, wat in zijn echte leven niet lukt.
Billy's probleem
Het probleem van zijn fantasie is dat deze twee kanten op kan. Billy kan fantaseren over de heldenrollen die hij voor zijn ogen ziet, maar zijn fantasie kan hem ook vaak in de problemen brengen, omdat hij op school regelmatig gepest wordt. Bovendien wordt hij thuis vaak genegeerd omwille van zijn vreemde gedachten.
Billy Fibber is precies wat de titel zegt: een dag uit zijn leven, maar de dag waarop hij zich ervan bewust wordt dat hij zich in zijn echte leven een beetje anders moet gaan gedragen dan in zijn fantasiewereld.
Komisch stukje toneel
A Day in the Life of Billy Fibber is een komisch toneelstuk en is een herschrijving van William B, een van de meest succesvolle toneelstukken van The English Theatre Company. William B wordt opgevoerd voor oudere leerlingen, terwijl dit toneelstuk 10- tot 14-jarigen als doelgroep heeft.
Ik vind het persoonlijk zeer relevant dat ze deze leeftijdsgroep gekozen hebben voor hun toneelstuk. De leerlingen herkennen zichzelf dan ook in het leven van Billy, wat ervoor zorgt dat ze zeer betrokken zijn. Het hoofdpersonage zit ook duidelijk volop in zijn pubertijd, waardoor hij niet zo’n goede band heeft met zijn ouders.
Zoals reeds gezegd probeert Billy te vluchten naar zijn fantasiewereld. Jammer genoeg lukt dat niet altijd, want hij is namelijk verliefd op een meisje uit zijn klas. Omdat hij zo verlegen is en creatieve fantasieën heeft, durft hij het niet aan om haar aan te spreken. Billy wordt dus geconfronteerd met verschillende problemen, waar hij op zijn eigen manier probeert mee om te gaan.
Interactie ten top
Tijdens de voorstelling was er zeer veel interactie met het publiek. Zo werden er vragen gesteld en werden zelfs enkele leerlingen uitgenodigd om mee op het podium te komen dansen. De combinatie van deze interactieve aanpak met humor heeft er dan ook voor gezorgd dat de leerlingen heel betrokken waren bij dit toneelstuk. Navraag bij de leerlingen na de voorstelling maakte tevens duidelijk dat ze het zeer fijn vonden.
Het toneelstuk werd volledig in het Engels gesproken. Bij aanvang van het stuk dacht ik er wel aan dat leerlingen van de eerste graad misschien niet alles gingen begrijpen. Naarmate het toneelstuk vorderde werd duidelijk dat de toneelspelers zeer eenvoudige woordenschat gebruikten en aan de hand van gebaren, mimiek, ... kon iedereen afleiden wat de personages bedoelden. Super goed gedaan!
Als toekomstig leerkracht Nederlands vind ik het zeer belangrijk dat leerlingen toneel ‘beleven’. Als leerlingen vanaf jonge leeftijd leuke ervaringen kunnen opdoen met theater, zal dat een positieve impact hebben op hun latere toneelervaringen. Ze zullen er dan ook sneller zelfstandig naar op zoek gaan. Dit toneelstuk heeft bij de leerlingen zeker positieve ervaringen opgewekt!
Comments