top of page
frederictroonbeeck

Boeken slopen muren

Bijgewerkt op: 1 jun 2022

FONS - 16/02/2022

Inzetten op 'identiteit in diversiteit' in eerstegraadsklassen.

Dit artikel uit vaktijdschrift ‘FONS’ geeft aan hoe je de mogelijkheid kan bieden om te werken rond een positief talige en culturele houding. Daarnaast wordt er in het artikel ook meer duiding gegeven over hoe we het dalende leesniveau en -plezier kunnen ombuigen in heterogene klassen met anderstalige of taalzwakkere jongeren.


Culturele en talige diversiteit van de klasgroepen

Ik vind het zeer goed dat er tijdens de voorbeeldlessenreeksen in dit artikel ingespeeld wordt op de culturele en talige diversiteit van de klasgroep. Opdrachten voorzien die veel interactie vragen zijn zeker op zijn plaats, omdat je zo iedereen van de klas aanzet tot het spreken van het Nederlands. Ook de belevings- en inlevingsvragen vind ik persoonlijk een zeer goed gegeven. Leerlingen gaan op deze manier nadenken over hoe ze literatuur gaan beleven en dat zorgt ervoor dat ze in de toekomst meer positieve leeservaringen gaan opdoen. Wanneer leerlingen over deze leeservaringen met leeftijdsgenoten kunnen spreken, zal dit hen ook motiveren om sneller naar literatuur te grijpen.


Daarnaast werd er in het artikel ook gesproken over differentiatie. Zelf heb ik al lesgeven aan diverse klassen in de B-stroom en in OKAN, waar je merkt dat er serieuze niveauverschillen zijn tussen de leerlingen. Het is dan ook van belang dat je als leerkracht hier rekening mee houdt en in een oefeningenreeks steeds makkelijkere én moeilijkere oefeningen voorziet. Op deze manier ondervinden de zwakkere leerlingen ook een 'succeservaring' en dat is heel belangrijk voor hun persoonlijke ontwikkeling.


Creatieve verwerkingsopdrachten

Bij de verwerkingsopdrachten die gegeven worden bij literatuur vind ik het steeds van belang dat deze aansluiten bij de leefwereld van de leerlingen. In het artikel wordt een voorbeeld gegeven van Instagramgedichten. Dat is voor de leerlingen een vertrouwde omgeving, waardoor ze extra gemotiveerd gaan zijn om de opdrachten tot een goed einde te brengen.


De lessenreeksen die aangeboden worden in het artikel kunnen tevens online geraadpleegd worden. Op deze manier beschik je als leerkracht over concreet lesmateriaal om met literatuur aan de slag te gaan, mét oog voor diversiteit. Door het online gegeven kunnen er ook fragmenten bekeken en beluisterd worden en dat vinden de leerlingen altijd fijn. Droge literatuur aantrekkelijk maken is voor een leerkracht Nederlands een zware klus, maar dit artikel biedt zeker voldoende tips aan om dat probleem aan te pakken!


Wat zijn jullie ervaringen met lessen over literatuur?

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page