top of page
  • frederictroonbeeck

Cultuurevenement 1: Belpop Bonanza Kempen

Bijgewerkt op: 8 jan. 2022

Op woensdag 6 oktober 2021 woonde ik de voortelling van Belpop Bonanza Kempen bij in cultuurcentrum 't Schaliken te Herentals.

Belpop Bonanza is de wereld van de twee wandelende muziekencyclopedieën Jan Delvaux en Jimmy Dewit (alias DJ Bobby Ewing). Deze twee muziekfreaks in hart en nieren, met een specialisatie in Belgische popmuziek, brachten een prachtige uiteenzetting van wat de Kempische muziekgeschiedenis allemaal te bieden heeft.


Aan de hand van muziek, foto's en ander beeldmaterialen namen ze het publiek mee doorheen de rijke muziekgeschiedenis van de Kempen. Ze gingen van start bij misschien wel het allergrootste icoon van de Kempen, Bobbejaan Schoepen. Hierna passeerden onder andere Louis Neefs, Soul Sister en Natalia de revue.


Zelf ben ik in mijn vrije tijd ook DJ en dus enorm geïnteresseerd in muziek. Voorts zag ik van Jan Delvaux en Jimmy Dewit twee jaar geleden ook al de 'Canvas Popnacht' op tv. Toen vertelden de twee vanuit een café in Leuven bijna drie uur lang over de rijke Belgische muziekgeschiedenis. Tijdens deze show heb ik zeer veel bijgeleerd. Deze twee facetten hebben mijn keuze doen vallen op het bijwonen van Belop Bonanza Kempen. De voorstelling vond tevens plaats in cultuurcentrum 't Schaliken te Herentals, op amper 10 minuten rijden van waar ik woon.

Ze maakten er een aanstekelijke en interactieve show van. De combinatie van humor, muziek en beeldmateriaal zorgde ervoor dat de voorstelling dan ook geen seconde verveelde. De bijna twee uur durende uiteenzetting leek dan ook op slechts een half uurtje van de baan.


Verder vond ik het zeer leuk dat ze bekende Kempische liedjes draaiden die het publiek kon meezingen. Dit zorgde voor een leuk samenhorigheidsgevoel, zeker na een lange tijd van lockdowns. Ik ben in positieve zin geschrokken van de 'mixing skills' van Jimmy Dewit. Ik ben hem ook al eens live bezig gezien op het lokale festival Gladiolen. Een echte aanrader!


Eén groot hiaat

Zelf ben ik afkomstig uit Herenthout. Jaar en dag wordt dit dorp het Mekka van de Belgische muziekgeschiedenis genoemd. Heb jij een idee waarom?


Herenthout beschikt over de nog steeds legendarische feestzaal 'Zaal Lux'. Deze zaal heeft een heel rijke geschiedenis, want er traden zeer bekenden groepen op als U2, Dire Straits en The Cure, maar ook bekende Vlaamse artiesten zoals De Kreuners en Urbanus. Je zou dit niet verwachten voor een klein boerendrop als Herenthout, maar deze grote wereldberoemde namen zijn wel degelijk de revue gepasseerd.


Ondanks dat 'Zaal Lux' in Herenhout toch veel betekend heeft voor de Belgische muziekgeschiedenis, is hierover niets gezegd tijdens de show van Belpop Bonanza. Als Herenthoutenaar ben ik toch fier op de geschiedenis van mijn dorp. Daarom vind ik het wel een beetje jammer dat deze naam niet vernoemd is geweest.


Los daarvan vond ik het over het algemeen een prachtige show. Ik heb goed gelachen en genoten van de leuke anekdotes die Jan en Jimmy aanbrachten. Ik kan deze show zeker aanbevelen, ook al ben je niet meteen geïnteresseerd in de Kempische muziekgeschiedenis! Hieronder kan je nog enkele foto's terugvinden.






22 weergaven1 opmerking

1 Comment


Anoeska Nossol
Anoeska Nossol
Dec 25, 2021

Ik ken zelf niet zoveel van de Kempense muziekwereld, maar een voorstelling zoals deze; zou mij wel interesseren. Als ik de foto's van het podium bekijk, heeft het ook iets warm en persoonlijk. Dat lijkt me -voor iemand anders die sterk met muziek bezig is- zeker een meerwaarde. Ook een fijn weetje over jouw eigen woonplaats. Vaak zijn dat vergeten feitjes die niet buiten de gemeente zelf gaan.

Like
Post: Blog2 Post
bottom of page