top of page
  • frederictroonbeeck

Mediaknipsel 3: Verlengde kerstvakantie maakt kinderen 'lastig'

Bijgewerkt op: 6 jan. 2022

Het Laatste Nieuws - 4/01/2022


Ouders klagen erover en kinderpsychiaters bevestigen het: onze kinderen, van peuters tot lagereschoolkinderen, stellen de zenuwen van hun ouders tijdens de verlengde kerstvakantie danig op de proef. Ze zijn moe, licht ontvlambaar, op het randje van onhandelbaar. "Het gebrek aan regelmaat en routine heeft effect. Kinderen willen bij hun vriendjes zijn, ze willen leren. Constant thuis zitten, vinden ze niet fijn", weet kinderpsychiater Lieve Swinnen.



Het zijn geen gemakkelijke tijden voor het onderwijs. Strenge coronamaatregelen beperken de normale gang van zake. Voor leerkrachten neemt de werkdruk toe, want door strike quarantaineregels moeten ze inspringen voor collega's, bovenop hun normale lessenrooster.


Ook voor de leerlingen van de middelbare en de lagere school zijn het barre tijden. Afstandsonderwijs biedt wel een oplossing voor de leerachterstand, maar het sociaal contact is toch ook een belangrijke factor die de leerlingen missen. Uit dit artikel blijkt zelfs dat meer en meer lagereschoolkinderen moeilijk gedrag vertonen thuis, dat te wijten is aan het feit dat de kerstvakantie langer duurt. Ze zien hun vriendjes niet meer en ze zitten alleen maar thuis.


Sociaal contact

Ik vind het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd fysiek naar de klas gestuurd kunnen worden. Het is op deze leeftijd dat ze verschillende sociale vaardigheden verwerven die later ook nog van pas zullen komen. Bovendien hebben we als mens gewoon nood aan sociaal contact. Dat merk ik ook bij mezelf in deze periode.


Omikron de nieuwe boosdoener?

Voorts hoop ik dat de nieuwe Omikronvariant er niet voor zal zorgen dat de scholen weer dicht moeten. Jammer genoeg zijn de voorspellingen nagenoeg negatief. De coronacijfers zullen volgens de experten ongeziene hoogtes kennen, waardoor strengere maatregelen nodig zullen zijn om de curve af te vlakken. Als beginnende leerkracht kan ik alleen maar hopen dat het onderwijs min of meer gespaard blijft van extra maatregelen. Hierbij moet wel gezegd worden dat het verantwoord moet blijven om de scholen open te laten. Er moeten dus twee factoren in balans gehouden worden bij het maken van beslissingen omtrent coronaregels in het onderwijs: leerachterstand en viruscirculatie.


Experten staan dus voor een moeilijke keuze. Gelukkig kunnen leerkrachten vandaag de dag de gemiste lessen grotendeels opvangen door afstandsonderwijs. Maar zoals ik eerder in deze reflectie vermeldde, hebben kinderen en tieners nood aan sociaal contact. Ze durven sneller vragen te stellen aan de leerkracht wanneer ze fysiek les krijgen. Laat ons hopen dat Omikron het onderwijs niet aan banden legt!

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page