top of page
  • frederictroonbeeck

Cultuurevenement 2: Red Star Line Museum

Bijgewerkt op: 8 jan. 2022

Op vrijdag 24 december 2021 bezocht ik het Red Star Line Museum, gelegen aan de kaaien in Antwerpen.


Het Red Star Line Museum kan je bezoeken in de gerestaureerde vertrekloodsen van de scheepvaartmaatschappij. In deze gebouwen werden de landverhuizers die naar Amerika wilden gaan gecontroleerd. De passagiers ondergingen een medisch onderzoek en hun bagage werd ontsmet. Hier werd dus beslist wie mocht vertrekken en wie moest thuisblijven.

De interesse in dit museum is er eigenlijk gekomen na het ontdekken van het verhaal van de Titanic. Ik heb de bekende film dan ook al meerdere keren gezien. Hierin zijn er ook veel mensen die in Amerika hun geluk willen zoeken aanwezig.


Met heel hun hebben en houden nemen miljoenen mensen vanaf het jaar 1800 de boot vanuit Europa naar Amerika. De Verenigde Staten en Canada zijn op dat ogenblik de populairste bestemmingen voor de gelukszoekers. Ze hopen er een beter bestaan te kunnen uitbouwen en een toekomst voor hun familie te verzekeren.


Een museum vol ontroering

Niet iedereen had het geluk om zomaar de Verenigde Staten of Canada binnen te mogen en er veel geld te kunnen verdienen. Mensen konden ook geweigerd worden. In het museum maak je kennis met enkele getuigen van deze gebeurtenissen. Zo werd er verteld dat een gezin met drie kinderen aanvaard werd bij aankomst in Amerika, behalve de jongste dochter van vijf jaar oud omdat ze volgens de diensthoofden een verstandelijke beperking had. De familie stond voor een moeilijke keuze: allen moesten ze huiswaarts keren, of enkel hun dochter van vijf jaar werd teruggestuurd op kosten van de rederij. Ze namen de harde beslissing en kozen voor het laatste...


Dit is nog maar één van de vele emotionele verhalen die je te weten komt tijdens de museumtoer.


Migratie van alle tijden

Vandaag de dag worden we geconfronteerd met de vluchtelingencrisis. Duizenden Afrikanen wagen de oversteek van Afrika naar Europa met gammele bootjes en riskeren hun leven, op zoek naar een beter leven.


Dat fenomeen kunnen we weerspiegelen aan de periode van Red Star Line en het bewijst dat migratie van alle tijden is. Dat gevoel heerst dan ook wanneer je door het museum wandelt.


Originele passagierslijsten

De tofste activiteit van het museum vond ik persoonlijk de inzage in de originele passagierslijsten. Wil je ontdekken of je familie hebt in Amerika? Kom dan zeker de passagierslijsten van de schepen doorzoeken!


Voorts kon je aan de hand van een computerscherm simulaties doen om te kijken hoe lang je onderweg zou zijn vanuit bepaalde steden in Europa naar Amerika. Hierbij verbaasde het me dat sommige gelukszoekers wel langer dan een week onderweg waren voor ze voet aan wal konden zetten in Amerika.


Zeer leerrijk!

Ik vond het persoonlijk een zeer leerrijk museum. Aan de hand van teksten, foto's en ander beeldmateriaal word je ondergedompeld in de wereld van migratie rond de jaren 1800. Het is zeer interessant om te zien hoe het er toen aan toe ging en vooral in welke omstandigheden mensen dagen lang op de boot moesten verblijven om hun geluk te zoeken in het verre Amerika. Je moet wel echt wanhopig zijn om alles achter te laten en de stap in het onbekende te wagen.


7 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page