top of page
  • frederictroonbeeck

Cultuurevenement 3: De Koninck - Antwerp City Brewery

Bijgewerkt op: 6 jan. 2022

Op vrijdag 24 december 2021 bezocht ik Brouwerij De Koninck, gelegen aan de Mechelstesteenweg te Antwerpen.


België staat bekend voor zijn vele lekkere bieren. Wereldwijd zijn merken zoals Stella en Jupiler bekend. Maar ook minder bekende merken groeien steeds meer en meer en zijn zeker de moeite waard om eens uit te proberen!


'Het Bolleke' van De Koninck is misschien wel hun meest gekende bier. Dit typische amberkleurige bier kent zijn roots in Antwerpen. Tijdens het bezoek aan de brouwerij van De Koninck word je meegenomen naar de beginjaren van het bier en wordt aan de hand van beeldmateriaal toegelicht hoe bier gebrouwen wordt.

De interactieve toer doorheen de brouwerij start in het café. Hier krijg je meteen een vers getapt 'Bolleke', dat je mag meenemen doorheen de rondleiding. Hierdoor maak je meteen kennis met het product waar ze zo fier op zijn. Het feit dat je meteen mag proeven van het bier maakt de rondleiding meteen interactief. Je verwerft allerlei informatie over hoe het bier gebrouwen wordt terwijl je er zelf van geniet. Fantastisch toch?!


Het nut van het bierglas

Vervolgens nemen bierkenners Ray Cokes en Jean Blaute je mee naar de wereld van de bierglazen. Want de vorm van het glas heeft immers zijn nut. Zo staat er in het midden van een duvelglas de letter 'D' gegraveerd. Deze letter zorgt ervoor dat het gas dat in het bier zit in een mooie kolk naar boven komt.

Je vraag jezelf waarschijnlijk af waarom er ook gepraat wordt over Duvel. Wat heeft dat bier in godsnaam te maken met De Koninck? Wel, De Koninck behoort tot de groep van Moortgaat. Moortgat is dan ook weer het moederbedrijf van Duvel, La Chouffe, Vedett, Maredsous, Liefmans en nog enkele andere bieren. Ik vind het dan ook zeer tof dat er tijdens de rondleiding ook gekeken wordt naar de andere bieren die in deze groep zitten. Zo wordt mijn kennis over het Belgisch bier weer verruimd.


Bier brouwen, een chemisch proces

Voorts wordt er in de brouwerij uitgelegd hoe bier juist gebrouwen wordt. Het ondergaat immers verschillende chemische processen vooraleer wij als consument kunnen genieten van een heerlijk biertje. Kort gezegd onttrekt het brouwproces natuurlijke suikers aan 'gemoute' granen met behulp van heet water. Bier is een natuurlijk product dat wordt gemaakt van water, graan, hop en gist.


Professionele biertapper

Wanneer je een beetje verder bent in interactieve rondleiding heb je de kans om zelf een Triple d'Anvers te tappen en te proeven. Dit sterke bier, met een alcoholpercentage van 8%, is daarmee een pak sterker dan 'Het Bolleke' (5,2%). Je kan jezelf ontpoppen als professionele biertapper en de Triple d'Anvers is tevens een van mijn favoriete bieren. Ik vond dit dan ook een zeer leuke activiteit.


Een leuke, en tegelijk leerrijke, ervaring!

Ik kan een bezoek aan deze brouwerij zeker aanraden aan iedereen die op een interactieve manier kennis wil maken met het de Antwerpse bieren van brouwerij De Koninck. Daarnaast kom je ook nog meer te weten over andere bieren die tot dezelfde commerciële groep behoren.


Ook voor wie niet zo meteen van bier houdt is deze rondleiding zeer leuk. Je wordt op een ludieke en interactieve manier ingeleid in de wereld van bieren. Bekende acteurs, zoals Sven De Ridder en Aron Wade, vertellen je meer over de geschiedenis van het bier. Zeker de moeite waard!








4 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page