top of page
  • frederictroonbeeck

Directeurs middelbaar onderwijs vragen meer vertrouwen

Bijgewerkt op: 1 jun. 2022

Het Nieuwsblad - 31/05/2022

Vlaams minister van Onderwijs - Ben Weyts

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) moet de directies van middelbare scholen meer vertrouwen en vrijheid geven. Dat stelt de directiecommissie secundair onderwijs van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, de katholieke onderwijskoepel, in een open brief. Ze schrijven dat de snelheid waarmee scholen nieuwe reglementaire kaders moet implementeren hun draagkracht te boven gaat.


Domper voor de motivatie

Het feit dat directies van middelbare scholen gebonden zijn aan allerlei regels en beperkingen die opgelegd worden door de overheid, zorgt ervoor dat de motivatie bij het onderwijspersoneel slabakt. In het onderwijs staan betekent in enige zin ‘vrijheid’ in tempo en werkvormen, om het leren zo aangenaam mogelijk te maken voor de leerlingen en in te spelen op de individuele noden van de leerlingen in de school.


Bovendien is het steeds de overheid die bepaald waarvoor onderwijsmiddelen moeten worden ingezet. Dat brengt met zich mee dat er weinig tot geen rekening gehouden wordt met de unieke situatie van elke school. Zo heeft de ene school misschien meer nood aan laptops voor de leerlingen, terwijl de andere school moet investeren in nieuwe lokalen. Deze controle van de overheid zorgt er enigszins voor dat scholen geen eigen toekomstgerichte en doelgerichte keuzes kunnen maken in hun beleid. Meer vrijheid zou hier dus wel op zijn plaats zijn, zodat de scholen min of meer individueel kunnen beslissen naar waar de onderwijsmiddelen gaan. Ik ben ervan overtuigd dat dat ook de leerprestaties van de leerlingen ten goede zal komen, omdat er dan ingespeeld wordt op hun individuele noden.


Eigen keuzes maken

Scholen en directeurs zouden de mogelijkheid moeten krijgen om keuzes te maken in functie van hun eigen visie en noden. Hierdoor zou het onderwijs opnieuw kunnen groeien, omdat zo de onderwijsmiddelen op de meest efficiënte manier worden ingezet. Ik hoop dan ook alvast dat de open brief van Katholiek Onderwijs Vlaanderen zijn effect zal hebben en dat directies van middelbare scholen in de toekomst meer vrijheid zullen krijgen wat hun beleid betreft.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page