top of page
  • frederictroonbeeck

Boek 1 uit leeslijst: ‘Duivelskruid’ – Marita de Sterck

Bijgewerkt op: 26 dec. 2020

Het eerste boek dat ik gelezen heb uit de leeslijst is ‘Duivelskruid’ van Marita de Sterck. De cover en de titel hebben mij aangesproken om te kiezen voor dit boek. Ook heb ik wat research gedaan over de schrijfster, waardoor ik te weten ben gekomen dat ze met haar boeken talrijke prijzen won binnen het genre young adults. Zo won ze de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer, de Boekenleeuw, de Gouden Zoen en twee Zilveren Zoenen, en de Halewijnprijs. Daarnaast heb ik ook de flaptekst van het boek gelezen, waardoor ik nog meer getriggerd werd om het boek te lezen.


Het verhaal

Het boek begint met een proloog waarin Yara haar grootmoeder Tanne klaarmaakt om begraven te worden. Yara wast haar en doet haar propere kleren aan zodat ze op een mooie manier begraven kan worden.


Vervolgens wordt er in het boek steeds gewerkt met flashbacks. Zo wordt er in het eerste hoofdstuk meteen teruggegaan naar de periode waarin Tanne, of ‘Omatan’ zoals haar kleindochter Yara haar noemt, nog leeft en van haar oude dag geniet op de hei. Op de hei is ze namelijk opgegroeid en sinds jonge leeftijd vindt ze hier rust en stilte.


Vervolgens vindt er opnieuw een flashback plaats die het leven van de jonge Tanne beschrijft. Hier komt de lezer te weten hoe Tanne is opgegroeid en wat ze allemaal heeft meegemaakt. Tanne draagt een groot geheim met zich mee. Een geheim dat ze haar dochter, Iris, en haar kleindochter, Yara, nooit zal vertellen. Ze is namelijk bang dat haar kind en kleinkind haar dan nooit meer wil zien.


Tanne groeit op in de eerste helft van de vorige eeuw. Haar buurvrouw, Mien, is heel veel bezig met het mengen van kruiden om geneeskrachtige drankjes te maken. Daarnaast vertelt ze maar al te graag schrikwekkende verhalen over de hel en de duivel. Tannes ouders verbieden haar nog om te gaan met Mien. Ze vinden namelijk dat ze een slechte invloed heeft op haar dochter. Tanne is echter zo gefascineerd door de kruidenmengelingen en de verhalen, dat ze Mien toch blijft opzoeken.


Nu Tanne verschillende kruidenmengelingen van Mien geleerd heeft, weet ze welke kruiden liefde opwekken, genezen en giftig zijn. Op een nacht in de dansclub ontmoet ze Leon. Ze is tot over haar oren verliefd op hem, maar Leon heeft enkel oog voor Tannes beste vriendin, Alma. Om Leon alsnog te kunnen krijgen geeft ze hem een zelfgemaakt liefdesdrankje, waardoor Leon opslag verliefd wordt op Tanne. Na een tijdje krijgen ze hun eerste kindje, Erica. Maar na enkele maanden wordt ze heel ziek en sterft ze.


Tanne is er kapot van en ziet geen andere uitweg. Ze roept de duivel, of zoals in het boek vaak omschreven wordt ‘De Boze’, op en vraagt om hulp. Ze beloofd de duivel haar leven te schenken én het leven van haar volgende kind en kleinkind, in ruil dat de duivel haar dode kind Erica terug tot leven kan wekken. Maar de duivel zit vol met valse listen en komt zijn beloften niet na. Daardoor vecht Tanne de rest van haar leven tegen de duivel.


Vele jaren later bezoeken de dochter van Tanne, Iris, en haar kleindochter, Yara, haar in het ziekenhuis. In een gevecht tegen de duivel heeft ze immers per ongeluk een deel van haar huis in brand gestoken waarbij ze zware brandwonden opliep. Tanne durft Iris en Yara niet vertellen dat ze hun ziel verkocht heeft aan de duivel. Dat zou betekenen dat ze haar nooit meer zouden willen zien. Zegt Tanne uiteindelijk de waarheid tegen haar kind en kleinkind? Daar zal je zelf moeten achter komen!


Reflectie

Ik vind dit persoonlijk een heel goed boek dat zeer vlot leest. Ik heb het boek dan ook op twee dagen tijd uitgelezen. Het boek begint bij de dood van Tanne en eindigt hoe Tanne sterft. Daardoor is de cirkel rond, wat ik zeer goed vind. Het is een vrij gesloten einde en als lezer heb ik dat graag. Ik kan er dan ook niet zo goed tegen dat ik op het einde van het verhaal nog met te veel vragen blijf zitten.


Daarnaast vind ik de flashbacks en flashforwards die in het boek verwerkt zijn zeer goed. Er wordt steeds geswitcht tussen het leven van Tanne net voor haar dood, en haar leven toen ze opgroeide als jong meisje. Hierdoor heb je steeds afwisseling tussen ‘nu’ en ‘vroeger’. In deze flashbacks en flashforwards kom je ook steeds meer te weten over Tanne en wordt het steeds meer duidelijk waarom ze zich zo raar gedraagt. De lezer krijgt langs twee invalshoeken informatie waardoor wanneer het einde nadert alle puzzelstukjes mooi in elkaar vallen.


Het onderwerp van het boek is ook eerder iets apart, dat afwijkt van de gemiddelde jeugdliteratuur. Daar waar andere jeugdliteratuur vaak gaat over problemen die aansluiten bij de leefwereld van de jeugd en adolescenten, gaat dit boek vooral over duivelse verhalen en hekserij. Door de duivelse verhalen die er in voorkomen wordt er ook voldoende spanning opgebouwd, wat mij getriggerd heeft om steeds verder te willen lezen. Daarom heb ik het boek ook op korte tijd uitgelezen.


Tot slot vind ik het ook zeer mooi hoe de leefwereld van de eerste helft van de vorige eeuw wordt beschreven in het boek. De meeste mensen leefden van landbouw, waardoor ze ook zeer hard moesten werken. Van de kinderen werd verondersteld dat ze in de eerste plaats mee hielpen met het werk in plaats van naar school te gaan. Ik denk dat dit ook wel zeer interessant kan zijn voor de adolescenten, zodat ze een beter beeld krijgen van hoe het leven er vroeger uit zag.



23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
Post: Blog2 Post
bottom of page