top of page
  • frederictroonbeeck

Maus - Art Spiegelman

Bijgewerkt op: 1 jun. 2022

Uit mijn eerdere blogposts is al gebleken dat ik enorm geïnteresseerd ben in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Ik las reeds ‘Het meisje en de soldaat’ van Aline Sax en de graphic novel ‘Het Achterhuis’. Voor het laatste onderdeel van mijn cultuurportfolio koos ik opnieuw om een boek over de oorlog te lezen. Omdat de eerste graphic novel die ik ooit las zo hard meeviel, koos ik nu opnieuw voor een graphic novel: ‘Maus’ van Art Spiegelman.

Cover 'Maus'

Art en zijn vader

Deze graphic novel gaat over Vladek Spiegelman, Poolse én Joodse overlevende van de holocaust, en zijn zoon Art, de striptekenaar van dit boek die de geschiedenis van zijn vader wil leren kennen. Art probeert zoveel mogelijk informatie in te winnen bij zijn vader door op regelmatige tijdstippen bij hem op bezoek te gaan. Art wil namelijk een stripverhaal maken om op deze manier de Holocaust op een ietwat toegankelijke manier in beeld te brengen.


Chronologische Holocaust met dieren

In deze graphic novel worden de verschillende ‘rassen’ afgebeeld door middel van verschillende diersoorten:

  • Joden als muizen;

  • Duitsers als katten;

  • Amerikanen als honden;

  • Fransen als kikkers;

  • Polen als varkens;

  • Zweden als herten;

  • Britten als vissen;

  • Zigeuners als motten.

Door het gebruik van deze diersoorten als personages wordt het lezen draagbaar gemaakt en wordt het verhaal luchtig gehouden. De Joodse hoofdpersonages worden zo gezien als kwetsbare muizen met menselijke kenmerken. De nazi’s daarentegen zijn dan weer sluwe katten en de Amerikanen de trouwe brave honden. Het zijn dus de diersoorten die de karkatertrekken van de personages weergeven.

Joden worden afgebeeld als kwetsbare muizen.

De lezer wordt chronologisch meegenomen doorheen de ervaringen van Vladek voor, tijdens en na de Holocaust. Doordat deze tragische gebeurtenis op een ludieke wijze in beeld gebracht wordt, is het zeer toegankelijk voor leerlingen van de middelbare school. Ze maken op een beeldende manier kennis met de Holocaust en het brengt hen echt iets bij over één van de donkerste pagina's uit onze Westerse geschiedenis.


Moeilijke vader-zoon relatie

Het thema dat in dit boek naar voor komt is vooral de moeilijke relatie tussen Art en zijn vader Vladek. Door de oorlogsdaden die Vladek meegemaakt heeft, praat hij niet zo graag over wat er in die tijd allemaal gebeurd is. Het is voor Art dan ook zeer moeilijk om de nodige informatie los te krijgen.

Ik denk dat leerlingen van de middelbare school ergens wel zullen begrijpen dat Art een moeilijke relatie heeft met zijn vader. Bovendien kunnen de leerlingen daar zichzelf ook in herkennen, want welke puber heeft nu geen moeilijke relatie met zijn ouders?


Heftige tekeningen

Deze graphic novel vertelt het aangrijpende verhaal van Vladek Spiegelman, maar ook de tekeningen zullen een serieuze indruk op je nalaten bij het lezen. De tekeningen zijn tevens in het zwart-wit getekend, wat ervoor zorgt dat de donkere sfeer van oorlog en geweld extra hard binnenkomt bij de lezer.

Pakkende tekeningen

De Holocaust bekeken door de bril van de ‘graphic novel’ en het dierenrijk biedt zeker een meerwaarde voor de lezer. Je wordt geconfronteerd met de gruweldaden van de oorlog, maar de menselijke dieren houden het hier en daar toch een beetje ludieker en luchtiger.


Een echte aanrader

Wil je meer weten over de Holocaust? Of gewoon een graphic novel lezen die indruk op je maakt? Dan kan ik ‘Maus’ van Art Spiegelman zeker aanraden! Je zal het boek in één ruk uitlezen, want het verhaal kent veel diepgang en de tekeningen zorgen ervoor dat je leeservaring in een positieve zin op de proef gesteld wordt. Het is een zwaar verhaal, maar tegelijkertijd luchtig in beeld gebracht door het gebruik van dieren en mooie tekeningen.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page