top of page
  • frederictroonbeeck

Mediaknipsel 1: Wat met het onderwijs? "Als we die regel aanhouden, zijn we binnen één week dicht"

Bijgewerkt op: 8 jan. 2022

Het Nieuwsblad - 5/01/2021


De ministers van Volksgezondheid en Onderwijs komen op woensdag 5 januari bijeen om soepelere quarantaineregels voor kinderen te bespreken. De CLB's stellen voor om niet langer klassen te sluiten wanneer er twee besmettingen zijn in één klasgroep.


Link naar het volledige artikel: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220104_97611426


Voor volwassenen en tieners tussen 12 en 17 jaar is er ondertussen duidelijkheid over de quarantaineregels. Volwassenen moeten na een risicocontact niet meer in quarantaine als ze al een boosterprik gekregen hebben. Tieners moeten ook niet meer in quarantaine na een risicocontact, ongeacht wanneer ze hun tweede prik hebben gekregen.


Voor de kinderen tussen 5 en 11 jaar heerst er nog onduidelijkheid. Voortaan moesten zij de quarantaineregels van hun ouders volgen. Nu wordt er bekeken of de quarantaineregels ook voor de kinderen versoepeld kunnen worden.


Druk op het onderwijs

Ik denk dat het aangewezen is om na te denken over deze versoepeling. Als we kijken naar de periode voor de kerstvakantie. Toen kreunde het onderwijs onder het coronavirus door de vele leerkrachten en leerlingen die in quarantaine zaten, ook na een risicocontact. Dat was mede het gevolg van de regel in basisscholen dat een klas voor zeven dagen in quarantaine moest wanneer minstens twee leerlingen besmet zijn.


Deze regel is onhoudbaar voor het onderwijs. Leerkrachten staan onder een enorme werkdruk, want ze moeten naast hun vaste uren nog bijspringen voor collega's die in quarantaine zitten. Ook voor de leerlingen is het niet aangenaam, want zij hebben na verloop van tijd nog meer studie dan les. Dat is dan weer niet goed voor de leerprestaties. Ik vind het dus duidelijk nodig dat er gekeken wordt naar soepelere quarantainemaatregelen, zodat scholen, ondanks de circulatie van het coronavirus, op een normale manier kunnen draaien.


Epidemiologisch verantwoord

Het is natuurlijk makkelijk gezegd om de quarantaineregels te versoepelen. Hierbij vergeten we even dat quarantaine van epidemiologisch belang is en dat het ervoor zorgt dat de verspreiding van het virus ingetoomd wordt. Wanneer de regels rond quarantaine ook versoepeld zullen worden in het onderwijs, kan dit leiden tot een enorme piek aan coronabesmettingen.


Daarom is het aangewezen dat experten samenzitten en dit probleem bekijken, zodat scholen normaal kunnen draaien en dat leerkrachten en leerlingen er weinig of geen last van ondervinden. Misschien is meer werken met zelftests in het onderwijs een oplossing?

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page