top of page
  • frederictroonbeeck

Mediaknipsel 2: "Geen enkel kind langer dan drie uur per dag op de bus"

Bijgewerkt op: 6 jan. 2022

De Standaard - 22/12/2021


De Vlaamse regering wil nog dit jaar extra bussen, - minibusjes en taxidiensten inzetten om de ellenlange reistijden van leerlingen in het buitengewoon onderwijs te verkorten.



Heel veel leerlingen zijn afhankelijk van het busvervoer in het buitengewoon onderwijs. Daarbij komt dat één op vijf langer dan tweeënhalf uur op de bus zit voor een enkele rit naar school. Dat komt dus neer op vijf uur per dag op de bus. Dat is enorm veel en het is naar mijn mening dus dringend tijd om hier verandering in te brengen.


Leerlingen van het buitengewoon onderwijs hebben te maken met een leerstoornis of mentale stoornis. Zij hebben bijvoorbeeld autisme of ADHD waardoor ze niet naar het 'gewone' katholiek- of gemeenschapsonderwijs kunnen gaan. Het moet voor hen niet makkelijk zijn om zich goed te kunnen concentreren op school en ondanks hun beperkingen toch nog een diploma van de middelbare school te behalen. Het feit dat net deze leerlingen, die extra hulp nodig hebben, nog eens zo lang op de bus moeten zitten klinkt verontrustend. Deze leerlingen moeten heel vroeg opstaan om hun bus te halen en zijn 's avonds pas laat terug thuis. Hebben ze dan nog wel voldoende tijd om voor school te werken? En wat met het concentratievermogen na zo'n lange busrit?


De Lijn biedt oplossing

Gelukkig schiet De Lijn te hulp. Samen met de scholen gaan ze het mobiliteitsplan bekijken. Wat mij betreft wordt dit hoog tijd. Ook Katholiek Onderwijs Vlaanderen zal nou toezien op deze verbeteringen.


Een beter mobiliteitsplan in de toekomst zal leiden tot betere schoolresultaten van de leerlingen. De tijd die ze normaal verspillen op de weg van- en naar school zullen ze dan kunnen spenderen aan het verwerken van de leerstof en het werken aan opdrachten.


Het is voor iedereen een goede zaak dat er een nieuw mobiliteitsplan voor het buitengewoon onderwijs komt, ook voor de ouders. Zij moeten ook dag in dag uit heel vroeg in de ochtend klaarstaan om hun zoon of dochter op de bus te zetten. Dat is na verloop van tijd niet houdbaar en ik denk daarom dat ook de ouders blij zullen zijn met de veranderingen die er zien aan te komen.

5 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page