top of page
  • frederictroonbeeck

Mediaknipsel 2: Virologen vragen om afstandsonderwijs voor middelbaar na herfstvakantie

Bijgewerkt op: 26 dec. 2020

Het Nieuwsblad - 28/10/2020

Een langere herfstvakantie, kondigde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts afgelopen zondag aan. Die beslissing kwam er door een rapport van experten. Maar wat met deeltijds afstandsonderwijs na die herfstvakantie, een andere aanbeveling van die experten. “Ik sluit niks uit”, zei Weyts.


Reflectie

Ik vind afstandsonderwijs beduidend minder goed dan contactonderwijs. Bij contactonderwijs kunnen de leerlingen meer vragen stellen en op een interactieve manier kennis maken met de leerstof. Vanop afstand is dit niet zo evident. De leerlingen gaan minder snel geneigd zijn vragen te stellen aangezien er geen persoonlijk contact met de leerkracht is. Persoonlijk vind ik het ook steeds goed om fysieke lessen bij te wonen. Ik ondervond hiervan namelijk een positief effect op mijn leerresultaten. Daarom vind ik het in de eerste plaats dus geen goed idee om over te schakelen op afstandsonderwijs.


Langs de andere kant moeten we ook de huidige coronasituatie in de gaten houden. Door het snel toenemend aantal besmettingen in ons land is het misschien niet zo aangewezen om de scholen open te houden en fysieke lessen te laten doorgaan. Het is dan eerder aangewezen om gedurende enkele weken in een strenge lockdown terecht te komen, waardoor het virus aan kracht afneemt. Wanneer er beslist wordt om volledig over te gaan tot afstandsonderwijs, vraagt dit wel een extra inspanning van leerkrachten en leerlingen. Leerkrachten zullen op een creatieve manier gebruik moeten maken van nieuwe technologieën, zoals bijvoorbeeld Zoom, om alsnog les te kunnen geven. Leerlingen zullen op een ietwat zelfstandige basis de leerstof moeten doornemen en zoveel als mogelijk via de verschillende digitale kanalen vragen moeten durven stellen over deze leerstof.


Als toekomstig leerkracht Nederlands vind ik het zelf ook belangrijk om na te denken over alternatieven om les te geven op afstand. Het is als leerkracht dan ook zeer belangrijk om de leerlingen bij afstandsonderwijs zoveel mogelijk te betrekken en op te volgen.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários

Não foi possível carregar comentários
Parece que houve um problema técnico. Tente reconectar ou atualizar a página.
Post: Blog2 Post
bottom of page