top of page
  • frederictroonbeeck

Mediaknipsel 3: Langere krokusvakantie! Kortere zomervakantie?

Bijgewerkt op: 26 dec. 2020

De Standaard - 27/10/2020

Experts pleiten in een nieuw rapport aan minister Weyts voor een ‘regelmatig herhaalde afkoelingsperiode’. Dus zou ook de krokusvakantie verlengd worden.


Reflectie

Persoonlijk vind ik het zeer goed dat de herfstvakantie met enkele dagen verlengd zal worden. Dit geeft ons een zekere ‘ademruimte’ om COVID-19 in te dijken, aangezien steeds meer leerlingen en leerkrachten besmet raken met het virus. Deze enkele dagen kunnen er voor zorgen dat de curve afgevlakt wordt en de daling van het aantal besmettingen kan worden ingezet.


Daarnaast zal het verlengen van de herfstvakantie ook negatieve gevolgen hebben. Zo zal er opnieuw gesnoeid worden in de lestijd die leerlingen krijgen. Deze ‘gemiste’ lestijd zal ergens ingehaald moeten worden. In het artikel wordt er gesproken over een eventuele verkorting van de zomervakantie. Ik begrijp het concept, dat de gemiste lestijd gecompenseerd moet worden, maar langs de andere kant moet er ook rekening gehouden worden met de leerkrachten en de leerlingen. Leerkrachten verdienen twee maanden zomervakantie om zich ook opnieuw voor te bereiden op het nieuwe schooljaar. Daarnaast hebben ook leerlingen nood aan rust. Het motiveert hen om door te zetten want zo kunnen ze uitkijken naar een lange vakantie.


Het al dan niet verlengen van de herfstvakantie is dus stof der discussie, aangezien er voor -en nadelen aan gekoppeld zijn. Maar in coronatijden is het misschien de beste optie om de volksgezondheid te laten primeren op de ‘sociale gezondheid’ van de leerkrachten en de leerlingen.


Voor de ouders van jongere leerlingen is het wel aangewezen om tijdens deze langere vakantie ervoor te zorgen dat vooral de hoofdvakken onderhouden blijven. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan Nederlands. Volgens mij is het haalbaar voor iedereen om je zoon/dochter enkele oefeningetjes op werkwoordspelling te geven tijdens deze langere vakantie. Op deze manier zijn ze toch nog interactief bezig met de leerstof, ondanks het verlengen van de vakantie.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Post: Blog2 Post
bottom of page