Bij het maken van de keuze van het boek ben ik thuis onze mini-bibliotheek ingedoken. Ik was er meteen van overtuigd dat ik een detectiveverhaal ging lezen, want zoals ik bij mijn ‘reality check’ heb geschreven vind ik het zeer fijn om interactief mee te zoeken naar de dader in het verhaal. Met dit argument in mijn achterhoofd koos ik uiteindelijk om ‘Ontvoerd’ van Helen Vreeswijk te lezen. Dit boek heb ik enkele jaren geleden aangekocht in een pakket genaamd ‘Boektoppers’. Ik had in het verleden al eens boek van Helen Vreeswijk gelezen, namelijk ‘Over the Edge’ dat ze samen schreef met Dirk Bracke. Ik was er dus van overtuigd dat ‘Ontvoerd’ een zeer goed boek was. ‘Ontvoerd’ is een jeugdboek (14+). Ik vind het dan ook zeer belangrijk om me te verdiepen in jeugdliteratuur, aangezien dit het doelpubliek is waar ik later les aan ga geven.
Het verhaal
Anouk Tichelaar is een doodgewone tiener die op school steeds optrekt met haar vriendinnen en er een zeer leuke tijd beleeft. Het lijkt alsof Anouk het perfecte leven leidt, maar ze draagt een zeer groot geheim met zich mee. Ze is namelijk lesbisch en is bovendien ook smoorverliefd op één van haar beste vriendinnen waar ze elke dag mee optrekt, Simona. Anouk en haar vriendinnen lopen op een gegeven moment samen over de speelplaats wanneer er wordt geroddeld over hun liefdesleven. De vriendinnen vertellen in geuren en kleuren welke jongen ze knap vinden en met wie ze willen uitgaan, maar Anouk is zwijgzaam. Haar vriendinnen merken dit op en vragen haar hoe het bij haar zit in de liefde. Anouk had zich niet voorbereid op deze vraag en antwoordde vlug dat ze een zekere Maarten had leren kennen met wie ze nog maar net samen was. Haar vriendinnen mochten uiteraard niet weten dat ze lesbisch was, daarom verzon ze vlug de naam Maarten. Ook thuis durfde ze dit niet te vertellen. Anouks vader, Harm Tichelaar, was toch te druk bezig met zijn zaak in de auto business en haar moeder, Willemijn Tichelaar, zou haar toch niet begrijpen. Maar uiteindelijk had Anouk niet te klagen. Ze had dan ook niets te kort thuis want haar vader, Harm, verdiende door zijn eigen zaak flink wat geld.
Naast Anouk Tichelaar, doet ook Jacob Cornelis Hoeting (of kortweg Cor Hoeting) zijn intrede in het verhaal. Cor Hoeting is enkele jaren geleden met zijn vrouw en kinderen verhuisd naar Spanje om er een duikersschool op te richten. In het begin was deze zaak zeer succesvol, maar na een tijdje kon hij niet meer op tegen de concurrentie waardoor hij met geldproblemen kwam te zitten. Cor Hoeting had er niets beter op gevonden om iemand in Nederland te ontvoeren en er een smak losgeld voor te vragen. Op deze manier waren zijn financiële problemen meteen van de baan. Zijn plan was klaar en duidelijk. Hij had research gedaan op het internet en kwam uit op Harm Tichelaar, een succesvol zakenman die zijn schaapjes op het drogen heeft. Cor Hoeting zou Harm Tichelaar ontvoeren en vijf miljoen euro eisen aan zijn familie voor zijn vrijlating.
Zo gezegd zo gedaan. Cor Hoeting reisde af naar Nederland om Harm Tichelaar te ontvoeren. Wanneer hij aanbelt aan het huis van Harm om hem mee te nemen doet zeer onverwacht zijn dochter, Anouk Tichelaar, de deur open. Omdat Cor Hoeting nu niet meer terug kan neemt hij halsoverkop Anouk mee en houdt haar in hechtenis in een vakantiepark nabij Bastogne. De race tegen de tijd begint. Cor Hoeting besluit om met de ouders te communiceren via mail en telefoon. Voor het versturen van mails rijdt hij de grens over richting Duitsland om in een internetcafé gebruik te maken van de computers. Voor het telefoonverkeer met de ouders rijdt hij naar een andere plaats in Duitsland zodat de locatie van het vakantiepark in Bastogne niet in beeld zou komen. Tijdens zijn communicatie met de ouders gebruikt hij een Duits accent om te doen uitschijnen dat hij een Duitser is.
Een kat -en muisspel met de politie is nu volop aan de gang. Cor Hoeting heeft alles tot in de puntjes uitgestippeld. Althans, dat denkt hij. Niet veel later stoot hij op enkele nalatigheden en komt zijn operatie alsnog in gevaar. Wordt Cor Hoeting opgepakt voor ontvoering en komt Anouk Tichelaar veilig terug thuis? Dat laat ik aan jou over om te ontdekken!
Reflectie
Zoals ik eerder heb gezegd heb ik voor dit boek gekozen omdat ik eerder al een boek van deze schrijfster, Helen Vreeswijk, heb gelezen. Opnieuw stelt ze mij niet teleur. Ik vind dit een zeer goed boek, waar ook voldoende spanningsopbouw inzit. Het is een boek waarbij je begint te lezen en opslag de tijd uit het oog verliest. Ik werd zo hard meegesleept door dit verhaal dat ik het boek in één ruk heb uitgelezen.
Het verhaal wordt ook vanuit vier perspectieven verteld. Enerzijds vanuit het standpunt van Cor Hoeting en de ontvoerde Anouk Tichelaar. Anderzijds vanuit het standpunt van de politie en de familie Tichelaar. Op deze manier kan je ook zeer goed het kat -en muisspel tussen de politie en de ontvoerder volgen. Het is dan ook zeer leuk om te lezen hoe de politie stapje per stapje dichter komt bij het vinden van de ontvoerder, waarbij de ontvoerder er alles aan doet om niet kenbaar gemaakt te worden.
Verder vind ik het ook zeer goed dat er geschreven wordt over problematiek die actueel is bij jongeren. Anouk is lesbisch en ze durft hierover met niemand te praten. Ik denk dat het goed is dat jongeren hierover lezen en gaan nadenken over het feit dat praten echt helpt bij het oplossen van problemen. Ook enkele jongeren zullen zich herkennen in de situatie van Anouk, waardoor het bovendien heel erg aansluit bij hun leefwereld. Het is zeker een boek dat ik zal onthouden om eventueel te laten lezen door mijn toekomstige leerlingen.
Opmerkingen