top of page
  • frederictroonbeeck

Mediaknipsel 1: Schooldirecteurs pleiten voor overkoepelend “interlevensbeschouwelijk” vak

Bijgewerkt op: 26 dec. 2020

Het Nieuwsblad, 4/11/2020

Het organiseren van levensbeschouwlijke vakken stelt schooldirecteurs voor heel wat praktische problemen. Een grote meerderheid vindt daarom dat de vakken beter zouden worden vervangen door één overkoepelend “interlevensbeschouwlijk” vak met informatie over de verschillende godsdiensten, maar ook over ethiek, burgerschap en omgaan met diversiteit. Dat blijkt uit een bevraging door de Vereniging Leidinggevenden Vlaams Onderwijs (VLVO).



Reflectie

Persoonlijk vind ik het zeer goed dat er een overkoepelend interlevensbeschouwelijk vak zou komen. Directeurs zijn vandaag de dag verplicht om een minimumaantal levensbeschouwelijke vakken te organiseren, waardoor het zorgt voor praktische problemen. Een oplossing zou dan kunnen zijn om een overkoepelend levensbeschouwelijk vak te organiseren, en de vele verschillende levensbeschouwelijke vakken van vandaag af te schaffen. Op deze manier creëer je ook uniformiteit op gebied van interlevensbeschouwelijkheid over de verschillende studierichtingen heen.


Daarnaast heeft het organiseren van een overkoepelend interlevensbeschouwelijk vak ook het grote voordeel dat de leerkrachten efficiënter worden ingezet. Ik lees in het artikel dat er bij zo’n vak vaak geen gekwalificeerde leerkrachten gevonden worden, waardoor andere leerkrachten moeten inspringen om deze klasgroepen op te vangen in plaats van les te geven. Uniformiteit op het vlak van levensbeschouwelijkheid in het onderwijs is dus zeker op zijn plaats.


Tot slot vind ik persoonlijk levensbeschouwelijkheid minder belangrijk dan hoofdvakken als talen en wiskunde. Ik ben ervan overtuigd dat je met geringe kennis van levensbeschouwelijkheid, toch op een perfecte manier deel kan uitmaken van de maatschappij. Bovendien is dit bij mindere kennis van talen en wiskunde anders.


Vooral de talen zijn volgens mij belangrijk om helder en gefundeerd te communiceren met elkaar. Als toekomstig leerkracht Nederlands vind ik het dan ook belangrijk dat zulke hoofdvakken niet over het hoofd mogen gezien worden, aangezien uit recent onderzoek blijkt dat het niveau van het onderwijs in België achteruit gaat.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page